SAMTIDA MUSIK NERLÄGGNINGSHOTAD

Så har det hänt igen! 

En av Stockholms och Sveriges viktigaste aktörer för nutida konstmusik är nästa arrangör att falla offer för Stockholm Stads Kulturförvaltnings redan hårt kritiserade och kraftigt politiserade nya kulturstöd. Kammarmusikföreningen Samtida Musik, som verkat i Stockholm sedan 1960 och var initiativtagare till festivalsuccén Sound of Stockholm, befinner sig för andra gången på randen till nedläggning efter att Stockholms Stad har dragit in allt stöd i den senaste fördelningen för 2014. Föreningen varnar för en framtid där Stockholm blir en kulturellt enfaldig stad och påminner om Sveriges historia som ett land för musikalisk innovation, en historia som har stor del i dagens svenska musikexport.

Stockholms Kulturförvaltning och Kulturrådet är huvudfinansiärer. De bidrag föreningen får har krympt under åren när fler och fler vill ha del av samma kaka. Med planering har det fortfarande varit möjligt att göra 8-10 konserter per år, också tack vare flera tilldelningar av bonuspengar som har betytt mycket för genomförandet av föreningens planer.

”Vi har just fått bonus från Stockholms stad som belöning för vårt publikarbete, vilket gör det än mer svårförståeligt att projektstödet nu dras in för 2014” säger Catharina Backman, tonsättare och föreningens ordförande. ”Detta trots att vi för dialog med Stockholms stad och anpassar vår verksamhet efter deras riktlinjer. Samtidigt har vi fått ökat stöd och förtroende från Statens Kulturråd och föreningen har initierat nya samarbeten där vi når fler och fler stockholmare för varje år.” 

Samtida Musik har inte tidigare drabbats lika hårt av det nya stödsystemet, mycket på grund av att verksamheten drivs utan fasta kostnader för administration och lokaler. Föreningen har snabbare än de fria teatrarna kunnat ställa om verksamheten efter politikernas önskemål.

Catharina Backman igen: 

”Vi är en liten förening som drivs av medborgare för medborgare. Samtliga i styrelsen är musiker och tonsättare med lång erfarenhet av nationellt och internationellt musikliv. Som arrangörer väljer vi att arbeta helt utan ersättning. Stödet går till de engagerade musikerna, de faktiska producenterna av musiken. Väldigt få verksamheter ger så mycket kultur tillbaka per satsad krona. Ett uteblivet bidrag från Stockholms Stad innebär att vi helt enkelt får lägga ner, eftersom det inte går att planera verksamheten, och dessutom ger signalen till andra finansiärer att den inte är önskvärd.”

Samtida Musik fyller ett tomrum. Föreningen har de senaste åren presenterat arrangemang på högsta konstnärliga nivå. De främsta musikerna och ensemblerna inom svensk nutida musik har kombinerats med internationella gästspel med artister från hela världen. Det är lika viktigt att ge plats för den nyaste kammarmusiken som för den nyaste lyriken och det nyaste inom alla konstarter. 

Sound of Stockholm initierades av Samtida Musik därför att det efter nerläggningen av Stockholm New Music inte längre fanns någon festival för nutida musik i Stockholm. Tillsammans med ett antal andra fria konsertarrangörer och musikföreningar skapade vi en helt ny festival. Efter bara fyra år har Sound of Music etablerat sig internationellt och musiker och tonsättare från hela världen får upp ögonen för Stockholms kulturliv. Om ett par år kommer festivalen att locka en ännu större internationell publik.

Vad händer med Sound of Stockholm om Samtida Musik inte längre existerar?

De som har det ekonomiska ansvaret i Stockholms stad inser inte vilka konsekvenser det får, även internationellt, för Stockholms renommé som musikstad om Samtida Musik måste avsluta över 50 års verksamhet.

Styrelsen, Samtida Musik