Inför uruppförandet av "Para dos violines" på Skarpnäcks Kulturhus
Inför uruppförandet av "Para dos violines" på Skarpnäcks Kulturhus
Min granne tonsättaren, Peter Lindroth i Skarpnäck

Den första tonsättardagen med Peter Lindroth i Skarpnäck var i onsdags. Några citat ur Peters beskrivning av sin dag: "...Sedan förde Cecilia och Martin ett samtal med eleverna om vad de hört, känt och målat. Det var för mig, som tonsättare, en oerhört intressant upplevelse. Upplevelserna var, givetvis, lika många som deltagarna. En del talade om varmt och kallt, eller farlig, skrämsel, tryggt och skönt, medan andra gav referat av upplevda strukturer. En berättelse stod ut från alla andra: En pojke upplevde att det började väldigt tryggt och skönt, hemma tillsammans med en massa barn. Farfar berättade om hur det hade varit i det gamla landet och hur det hade blivit oroligt, inbördeskrig och hur man hade tvingas fly..

- Och jag som bara hade komponerat lite musik!

...Som tonsättare komponerar jag mer eller mindre undantagslöst musik för ¨konsertbruk¨ och har inte gjort mig några föreställningar om att min musik skulle vara särskilt begriplig för små barn. Så mycket mer förvånad blev jag då av att uppleva hur så små människor ändå kan lyssna så koncentrerat och sedan ge uttryck för vad de nyss har upplevt!

...Min dag som lokal tonsättare avslutades med en konsert i Skarpnäcks Kulturhus. Ett drygt 40-tal personer hade sökt sig dit. Till min förvåning kom även några av förskolebarnen, nu i sällskap av sina föräldrar. Duo Gelland ägnade dessa barn stor uppmärksamhet i början av konserten. Detta lade också grunden till att även dessa barn klarade av att lyssna till ¨Para dos violines¨ i sin helhet, ca 20 minuter!...Det är min övertygelse, att konstmusiken – för att återfå/ta sin självklara plats i samhället, måste få möta människor, i alla åldrar, i deras närmiljö. För att nå det stora måste vi arbeta i det lilla..."

Bild borttagen.

Peter Lindroth foto Didrik Thurfjell
Peter Lindroth foto Didrik Thurfjell
Inför uruppförandet av "Para dos violines" på Skarpnäcks Kulturhus