Mivos Quartet
Mivos Quartet framför Morton Feldmans String quartet no. 2 under Sound of Stockholm
Samtida Musik är glada att i samarbete med festivalen Sound of Stockholm och Kungliga Musikhögskolan för första gången i sverige kunna presentera den amerikanske tonsättaren Morton Feldmans monumentala andra stråkkvartett (1983), framförd av Mivos Quartet.Morton Feldman (1936-1987) spelade en nyckelroll inom 1900-talets amerikanska konstmusikscnen.
Liksom andra tonsättare ur den experimentella New York-scenen experimenterade han med alternativa notationssystem, formtyper och sätt att hantera duration och tidsuppfattning som musikaliska parametrar. I sin sena karriär kom Feldman att skriva stycken där tiden sträcks ut i extrema proportioner. Kvällens stycke String Quartet no. 2 kan ses som kulmen bland dessa projekt, med en durata som varierar från 4 till 6 timmar. Feldman själv beskrev stycket som ett ’’assemblage’’, snarare än en ’’komposition’’ i traditionell mening. Det är ett verk som saknar traditionell retorisk kontinuitet. Istället kan sekvenser melodiska motiv repeteras upp till tretton gånger och därigenom får lyssnaren aktivt deltaga i ett långsamt avtäckande av den större struktur som bildar String Quartet no. 2.
Program

Den amerikanska stråkkvartetten The Mivos Quartet har beskrivits som ’’one of America’s most daring and ferocious new-music ensembles” (The Chicago Reader). Sedan kvartettens grundande 2008 har de framfört verk av och samarbetat med en ständigt växande skara internationella tonsättare inom ett brett spann av estetiska inriktningar och uttryck. Utöver att utveckla och utforska samtidsrepertoaren för stråkkvartett har Mivos deltagit i en mängd multimediala samarbeten med visuella konstnärer, gästartister och inom improviserad musik.   

Sound of Stockholm och Samtida Musik är tacksamma över att kvartetten nu tar sig ann Feldmans kanoniska men sällan framförda maratonverk String Quartet no. 2 i fantastiska Kungasalen på Kungliga Musikhögskolan.  

Varmt välkomna!

Medverkande

Kvartetten består av:

Olivia De Prato, violin
Maya Bennardo, violin
Victor Lowrie, viola 
Louise McMonagle, cello

 

Kungliga Musikhögskolan, Kungasalen
Vägbeskrivning
T-bana - Stadion
Entré

Gratis inträde, dock krävs biljettbokning. 
Biljetter bokas på: https://billetto.se/e/mivos-quartet-morton-feldman-biljetter-886581