Syntolkning: Svartvit bild på pianisten Mårten Landström i halvprofil.
Mårten Landström @ Midsommargården
Samtida musik i samarbete med Föreningen Midsommargården bjuder in pianisten Mårten Landström till en helkväll i klaverets tecken på Midsommargården vid Telefonplan. Mårten bjuder på en mängd spännande pianomusik och ett uruppförande av Olov Franzén.
Program

Oliver Knussen - Variations op. 24, 7’ (1989)
Unsuk Chin - Etyd nr 6 ”Grains”, 4’ (2000)
Molly Kien - Symmetrical Swans, 6’ (2016)
Marcus Fjellström - Klavierbuch #1, 9’ (2014)
Chaya Czernowin - fardanceCLOSE, 5’ (2012)
Olov Franzén - Monolit, 18’ (2012) [Uruppförande]

Medverkande

Efter att tidigare konserten blev inställd så kan vi nu med stolthet presentera vår konsert med Mårten Landström som Samtida Musik genomför i samarbete med Midsommargården

Vid klaveret ser vi Mårten Landström som till vardags spelar tillsammans med den Piteåbaserade ensemblen Norrbotten NEO. Mårten har även spelat i flera andra ensembler och sammanhang, bland annat tillsammans med Pärlor för svin och Radiosymfonikerna.

 

Om Olov Franzén och hans nyskrivna 'Monolit'.

"Monolit är ett större föremål, t ex en skulptur, som är tillverkad ur ett enda materialstycke, t ex ett stenblock. Den kraft och tyngd som man förknippar med begreppet tycker jag passar bra ihop med mitt pianostycke ’Monolit’.”

Olov Franzén, född 1946, har varit yrkesverksam som tonsättare och cellist sedan början av 1970-talet. Hans kompositioner, som omfattar många olika slags ensembler, vokala och instrumentala, alltifrån solostycken till verk för stor orkester och kör och även några med elektroakustiska inslag, har spelats i samtliga nordiska länder och på många håll i övriga Europa och Amerika. Hans stil har beskrivits som “modernare än modernismen, men ändå inte svårtillgänglig”, kanske för att hans allvar och engagemang alltid är viktigare än frågan om musikalisk stil.

 

Som cellist har Olov medverkat i åtskilliga orkestrar och ensembler, bl.a. den legendariska nutida musikensemblen Harpans Kraft på 1970-talet. Numera inriktar han sig helt på solospel och kammarmusik. Han är också välkänd och uppskattad för sin förmåga att komponera hela konsertprogram, där musik, kommentarer och ofta också dikter bildar en meningsfull helhet. Även hans sätt att läsa poesi har blivit mycket omtyckt.

Olov är mycket berörd av vår tids stora problem i världen, med dess ökande miljöförstöring, våld och krig, och vill motverka detta genom att på alla sätt uppliva livets andliga värden. Musiken har en mycket betydelsefull roll i detta.

Midsommargården, Telefonvägen 20
Vägbeskrivning
T-bana: Telefonplan
Entré

Gratis entré